Bir Sürgün Romanı Özeti - Edebiyat Araştırmaları
Son Başlıklar
Loading...

25 Şubat 2022 Cuma

Bir Sürgün Romanı Özeti

Bir Sürgün Romanı Özeti

# Bir Sürgün Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun romanıdır. İlk baskısı 1937’de yapılan Bir Sürgün’de olaylar,  Abdülhamit döneminde geçmektedir. Romanın başkarakteri Doktor Hikmet’dir. İstanbullu bir paşazade olan Hikmet, iyi bir eğitim almış ve batı kültürüyle yetişmiş bir doktordur.

# Hikmet İzmir’de yaşamaktadır. Genç adam istibdat rejiminden memnun değildir ve Jön Türkler’e sempati duymaktadır. Bir icraatı olmasa da kendini bir ihtilalci kabul etmektedir ve Jön Türkler’in genelde yaptığı gibi Fransa’ya kaçma planları yapmaktadır. Bir süre sonra yurdunu terk ederek Fransa’ya kaçar.

# Fakat Fransa’ya adımımnı attığı ilk günlerden itibaren hayal kırıklıkları yaşar. Yıllardır Fransız yazarlarını okuyarak kültür dünyasını şekillendiren genç adam, kitaplarda okuduğu ve hayran olduğu dünya ile karşısına çıkan dünyanın ne kadar farklı olduğunu görür.

# Bütün Paris’i karış karış dolaşır ama kitaplarda okuyarak tanıdığı yada tablolarda görüp hayran kaldığı şehir değildir burası. Romanlardan tanıdığı asil, duygulu, romantik insanlara rastlayamaz halkın arasında aksine her şeyi maddi değerlere göre ölçen, acımasız ve duygusuz insanlar görür sadece. Gerçeklerin acılığı, onu daldığı tatlı hayallerden uyandırır.

# ikinci hayal kırıklığını da Fransa’da bulunan Jön Türkler’i yakından tanıyınca yaşar. Ülkenin istibdat rejiminden kurtulması ve çağdaşlaşması için çalıştıklarına inandığı bu insanların, ne kadar basit insanlar olduklarını ve ne kadar önemsiz meselelerle uğraştıklarım hayretle müşahede eder. Aralarında bir fikir birliği olmadığını, ülkenin çıkarları doğrultusunda bir gayret ortaya koymaktan uzak olduklarım görür. Farklı çevrelere girer, değişik ideolojilere mensup gençlerle arkadaşlık kurar. Rus ihtilalcileriyle tanışır.

# Bu arada ona az da olsa bu şehri sevdiren ve hayata bağlayan aşık olduğu genç kız Arlette olur. Bu genç kıza gerçekten ilgi duymaktadır ve onun da kendisini sevdiğine inanmaktadır. Halbuki onun bir paşazade olduğunu bilen Arlette, genç adamın zengin olduğunu düşündüğü için ona ilgi göstermektedir. Bu arada yeni girdiği ortama alışamayan ve düzensiz bir hayat süren Doktor Hikmet vereme yakalanır. Bir süre sonra işleri iyice bozulan babası artık genç adama para yollayamaz hale gelir. Para musluğunun kesildiğini fark eden sevgilisi ondan uzaklaşır.

# Genç adam, hem mesleğinde ilerlemek hem de bir ihtilalci olarak ülkesindeki düzenin değişmesine katkı sağlamak amacıyla, kendisini yetiştirmek üzere geldiği Paris’te; hayatta kalmayı bile başaramaz, vereme yakalanır ve perişan bir halde yaşama veda eder. Doktor Hikmet’in hazin macerasını anlatan bu romanda yazar; yüzünü batıya çeviren ve kurtuluş ümidini-yada yolunu- oradan bekleyen aydınların yanılgılarına da dikkati çekmiştir.

Share with your friends

Add your opinion
Disqus comments
Notification
This is just an example, you can fill it later with your own note.
Done