Suç ve Ceza Konusu - Edebiyat Araştırmaları
Son Başlıklar
Loading...

25 Şubat 2022 Cuma

Suç ve Ceza Konusu

Suç ve Ceza romanı konusu, suç ve ceza ne anlatır, suç ve ceza neyi anlatır
Suç ve Ceza Dostoyevski’nin romanıdır. Dostoyevski, 1865 yılında sağlık sorunları nedeniyle yurtdışına çıkar ve Suç ve Ceza  adlı romanı üzerine çalışmaya başlar. Bu yazımızda Suç ve Ceza romanının konusuna değineceğiz. Romanın genel incelemesi için Suç ve Ceza Romanının Tahlili başlılı yazımıza bakabilirsiniz.
Suç ve Ceza romanının kahramanı olan Roskalnikov üniversiteden ayrılmış fakirlik içinde yaşayan bir gençtir. İçinde yaşadığı bu berbat durumdan kurtulmaya karar verir.   Bu karar yaşlı bir tefeci kadını öldürmek ve paralarını almaktır. Bu pa­ralarla Raskolnikov ilk olarak anne ve kızkardeşini fakirlikten kurtarmak ve iyi işlerde kullanmayı düşünür. Aslında bu suçu kuvvet sahibi olmak uğruna işlemektedir

Suç ve Ceza romanı kahramanı iki grup insan olduğu teorisine inanmaktadır. kendisinin hangi sınıfa ait olduğunu sorgulamaktadır. Herkes gibi önemsiz biri mi, yok­sa özgür bir insan, ahlak kurallarını çiğneme hakkına sahip bir Napolyon mu olduğunu öğrenmek istemiştir. Böylece batı kökenli sosyal adalet uğruna kan akıtmak fikri, Napolyon olma fikri ile bağdaştırılmaktadır.
Suç ve Ceza romanındaki bu  fikirlerin ortak yanı, esas yaşam’dan uzak, topraktan kopmuş olmalarındandır. Dosto­yevski bu fikirleri, Rus insanının tabiatının temelinde yatan kardeşlik olgusundan doğan toprağa dönüş düşüncesiyle karşı karşıya koymaktadır. Bu karşılaştırma yanlızca teorik anlamda değildir; yaşamın kendisi teoriyi çürütür. Suçu işledikten sonra Raskolnikov cevaplarını bulamadığı sorular yüzünden acı çeker. Sürgünü göze alarak kendini ele vermeyi düşünür. .
Sonya Marmeladova ve Svidrigaylov kahraman tipinin iki farklı yönünü temsil ederler. Dindar Sonya, genç adamı suçunu itiraf etme, teo­ri ’den uzaklaşıp yeniden insanların arasına dönme yoluna iter. Aksine Svidri­gaylov onu kendisi gibi sınırı aşmış olmasına rağmen, hala yaşamdan zevk almayı becerebilen biri olmasıyla etkilemektedir.
Svidrigaylov’un intiharı ah­laksızlığın kaçınılmaz olarak yok olması gerektiğinin bir ispatıdır ve Raskol-nikov’u itirafa götüren sebeptir. Rodion Raskolnikov’un trajedisi büyük burju­va şehri St. Petesburg’da ezilenlerin arasında gelişir. Dostoyevski’nin amacı suçun psikolojik sürecini takip etmektir; bunu da eserinde kahramanına insan- Tanrı ikilemini yaşatarak gerçekleştirmiştir.
Suç ve Ceza romanının konusunu eserin yazarı olan Dostoyevski şöyle açıklar:
‘’... Üniversiteden ayrılmış, fakirlik içinde yaşayan bir genç... görüşlerinin sağlam olmayışından, havada uçuşan bazı tuhaf fikirlerin sonu­cunda bir çırpıda berbat yaşamından kurtulmaya karar verir..’’

Share with your friends

Add your opinion
Disqus comments
Notification
This is just an example, you can fill it later with your own note.
Done