Diyarbakır'da Gezilecek Yerler - Edebiyat Araştırmaları
Son Başlıklar
Loading...

8 Ağustos 2019 Perşembe

Diyarbakır'da Gezilecek Yerler

Gezme tutkusu bireyi farklı yerleri görmeye iter. İnsan gezerken hem huzur bulur hem de bilgi sahibi olur. Her mekanın tarih kokan dokusu, kendine has özellikleri insanı meraklı bir arayışa sürükler.
Kentimiz Diyarbakır da kendine ait özellikleriyle gezilmesi-görülmesi gereken illerden biridir. Diyarbakır’ı gezmek için sizlere rehberlik edecek bu yazımızda ilginç mekânlar sizleri beklemekte. Yağmur yağdığında misk kokan camilerin Diyarbakır’da olduğunu söylesek? Anadolu’nun ilk Üniversitesinin Diyarbakır’da kurulduğunu? Yada Kuranda Kehf Suresinde geçen mağaranın da  Diyarbakır’da olduğunu?
Diyarbakır’da görülmesi gereken yerleri iki bölüme ayırdık; merkezde görülmesi gereken yerler ve merkez dışında görülmesi gereken yerler... Keyifli okumalar..:)


Merkezde Görülmesi Gereken Yerler

1-Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi


Saf şiir anlayışının büyük temsilcilerinden biridir Cahit Sıtkı Tarancı. Boudelaire etkisinde yazdığı sembolist şiirler onu büyük bir şair yapmıştır.
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Diyarbakır’ın eski evlerinin ne kadar güzel ve göz alıcı olduğunu göstermekte. Bu evin ululuğunu mutlaka görmelisiniz. Aynı Zamanda Tarancı’nın kendi el yazmalarını da.:)
Sizler de Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

2-Diyarbakır Surları


Diyarbakır surları benzersiz bir kültürel mirasa sahiptir. Çok sayıda uygarlıktan izler taşıması, yapılışındaki inşaat teknikleri, kabartmalarında sanat değeri yüksek motiflerin yer alması Diyarbakır surlarını değerli kılmıştır.
 Keçi Burcu’ndan Dicle’yi seyre durmak da ayrı bir güzellik katıyor Diyarbakır surlarına.
Surlar hakkında daha detaylı bilgi için bakınız: Diyarbakır Surları

3-Ahmed Arif Müzesi

Ahmed Arif Müzesi yaklaşık 125 yıllık bir konaktır. Bu konak 2011 senesinden sonra Ahmed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak faaliyete girmiştir.
Ahmed Arif Müzesi’nde Ahmed Arif’in şahsi eşyaları, el yazısıyla yazdığı şiirler ve bölgede yetişmiş birçok şairin fotoğrafı sergilenmekte.
Ahmed Arif Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nin bitişiğinde yer almakta.
Sizler de Ahmed Arif Müzesi’ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

4-Mala Dengbêja (Dengbêjler Evi)

Dengbêjlik, geçmişi çok eskilere dayanan sözlü edebiyat geleneğidir.  Kürt Kültürünün en eski geleneğinden olan dengbêjlik halkın yaşam biçimini aktarması bakımından da önemlidir.
Dengbêjler Evi’nde de bu geleneği yaşatanlar buraya gelip hünerlerini gösteriler.  Onları dinlemek gerçekten keyif verici. :)
Sizler de Dengbêjler Evi’ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

5-On Gözlü Köprü

On Gözlü Köprü Diyarbakır’da Dicle Nehri üzerine kurulan köprüdür. Asıl adı Dicle Köprüsü’dür.  On Gözlü  olarak anılmasının yanında Silvan’a geçişi sağladığı için de Silvan Köprüsü olarak adlandırılır.
On Gözlü Köprü, Diyarbakır Kalesi’nin Roma Dönemi’nde genişletilmesiyle mevcut olan köprünün daha da güçlendirilmesiyle meydana gelmiştir.
Sizler de On Gözlü Köprü’ye gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.
6-Ulu Cami

Diyarbakır Ulu Cami Anadolu’nun en eski camisidir.
Diyarbakır Ulu Cami avlusunda ünlü bilgin El Ceziri’nin yapmış olduğu güneş saati bulunmakta.
Sizler de Diyarbakır Ulu  Cami’ye gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

7-Hasan Paşa Hanı

Diyarbakır hanları içerisinde günümüzde ayakta kalan Hasan Paşa Hanı, Osmanlılar döneminde Diyarbakır'da valilik yapmış olan Hasan Paşa tarafından 1572-1575 yıllarında inşa edilmiştir.
Kuyumcular Çarşısı'nda yapılan hasır bilezikler, haplar, kişnişli gerdanlıklar, avizeler, hançerler vb. parçalar, Ketenciler Çarşısındaki dükkânlarda satılırdı. Hasan Paşa, bu iki çarşıya ticaret için gelenlerin gecelemeleri için han yapmayı uygun görmüştür.
Hasan Paşa Hanı günümüzde ise kafe, kütüphane, hediyelik eşya satılan yer olarak faaliyetini sürdürmekte.
Sizler de Hasan Paşa Hanı’na gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

8-Hz. Süleyman Türbesi

Hz. Süleyman Türbesi de Diyarbakır’da görülmesi gereken mekanlardan biri. Birçok sahabenin bu cami altında yattığı söylenir. Sorunlarının çözülmesi için buraya gelip dua edenlerin sayısı oldukça fazladır.
Sizler de Hz. Süleyman Türbesi’ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.
9-Parlı Safa Cami

Parlı Safa Cami’nin yapımı Akkoyunlular zamanına denk gelir. Minaresinin inşası esnasında, kirecine Diyarbakır yakınlarında bulunan kokulu bitkiler dahil edilmiştir.
Parlı Safa Cami’sinin minaresi o zamanlarda kumaşla korunurdu. Cuma günleri ise açılırdı ve kokunun yayılması sağlanırdı.
Parlı Safa Cami’nin minaresi güzel bir işlemeye sahiptir.
Sİzler de Parlı Safa Cami’sine gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz

10-Kurşunlu Camii

Kurşunlu Cami’nin diğer adı Fatih Paşa Cami’dir. Kurşunlu Cami ilk Osmanlı eseri olarak bilinir. Duvarları Osmanlı çinileriyle kaplıdır.
Cami daha çok Selçulu mimarisinin özelliklerini taşımaktadır.
Sizler de Kurşunlu Cami’ye gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

11-Cemil Paşa Konağı













Cemil Paşa Konağı Diyarbakır Sur ilçesinde bulunur. Konak Cemil Paşa tarafından 
yaptırılmıştır.
Cemil Paşa Konağı'nın en önemli özelliği birçok tarihi anıya ışık tutmasıdır. Cemil Paşa ailesi Şeyh Said  İsyanı sırasında sürgün edilmiştir. 
Cemil Paşa Konağı, 2015 senesinde ise müzeye dönüştürülmüştür.
Cemil Paşa Konağı’nın diğer önemli özelliği taş işçiliği evlerin güzelliğini sunmasıdır.
Sizler de Cemil Paşa Konağı’na gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz

12-Saint George Kilisesi

Saint George Kilisesi’nin ne zaman inşa edildiği bilinmemekte. Fakat yapıda kullanılan malzemeye bakıldığında M.S 2. yy’da yapıldığı sanılmaktadır.
Saint George Kilisesi Artuklular zamanında sarayın hamamı olarak kullanılmıştır. Çeşitli kaynaklar Artuklu hükümdarlarının El Cezeri’nin  yaptığı robotları burada kullandıkları yazmakta.
Sizler de Saint George Kilisesi’ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz

13-Dört Ayaklı Minare

Dört Ayaklı Minare dört adet kalın sütun üzerine oturtularak inşa edilmiştir.  Dört Ayaklı Minare’nin gövde kısmı siyah – beyaz bazalt taşlardan yapılmıştır.
Dört Ayaklı Minare’de dört sütun bulunmasının nedeni İslam dininin dört mezhebini temsil ediyor olmasıdır. Bu mezhepler şafii, hanifi, maliki ve hanbeli mezhebidir.
Sizler de Dört Ayaklı Minare’ye gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

14-Nebi Camii

Nebi Cami, Peygamber Cami olarak da bilinir. Peygamber Cami denilmesinin nedeni Camide yer alan kitabelerin çoğunun Hz. Muhammed’den bahsetmiş olmasıdır.
Nebi Cami’nin inşasında bazalt taşı kullanılmıştır.
Nebi Cami Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde geçer.
Nebi Cami Diyarbakır’da görülmesi gereken camilerden...
Nebi Cami’’ye gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

15-Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi Melik Ahmet Caddesi Urfa Kapı yakınlarında Lale Bey Mahallesi Ana Sokak'ta yer almaktadır.
Meryem Ana Kilisesi Ortodoks Süryanilere ait bir kilisedir. 3.yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Meryem Ana Kilisesi, günümüzde de birkaç kez yanmış, yıkılmış, yenilenmiş ve defalarca onarım geçirmiştir. İnşa edildiği dönemlerde, şemsilerin tapınağı olarak kullanılmış, İ.S. 280 yılında ise kiliseye dönüştürülmüştür.
Sizler de Meryem Ana Kilisesi'ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

16-Mesudiye Medresesi

Mesudiye Medresesi, Diyarbakır Ulu Cami’nin yanında yer almaktadır. Mesudiye Medresesi 1198-1223 yılları arasında inşa edilmiştir. Mesudiye ismini almasının nedeni ise Melik Mesud döneminde tamamlanmış olmasıdır.
Mesudiye Medresesi’nin en önemli özelliği Anadolu’nun en eski ve ilk üniversitesi olmasıdır. Mesudiye Medresesi’nde tıp, astronomi, biyoloji, edebiyat, ilahiyat ve felsefe dersleri verilmiştir.
Sizler de Mesudiye Medresesi’ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz

17-Sülüklü Han

Sülüklü Han, günümüzde kafe olarak kullanılmakta. Sülüklü Han, üç katlı olup her katında on sekiz oda olarak tasarlanmıştır. Günümüzde ise yalnızca bir katı kalmıştır.
Sülüklü Han adını, geçmişte avlusunda yer alan çeşmenin yanındaki sülüklerden almıştır. Sülükler o zamanlar tedavi amacıyla kullanılmıştır.
Sizler de Sülüklü Han’a gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

18-Deliller Hanı

Diyarbakır hanlarından Deliller Hanı da  günümüzde ayakta kalmış hanlardan biridir. Deliller Hanının diğer adı  Hüsrev Paşa Hanı’dır.  1527 yılında Diyarbakır'ın ikinci Osmanlı valisi olan Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Deliller Hanı'nın bu ismi almasının nedeni, hacı adaylarına rehberlik yapan delillerin burada konaklamasıdır. Han karşısında yer alan geniş alana da Hacılar Harabesi denilmektedir.
Sizler de Deliller Hanı’na gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

19-Behram Paşa Cami

Behram Paşa Cami’nin en önemli Özelliği Mimar Sinan’ın 8 destekli yapılar planında inşa edilmiş olmasıdır.
Behram Paşa Cami’nin bir diğer özelliği ise üzerinde yer alan çinilerdir. Bu çinilerin Diyarbakır’da üretildiği tahmin ediliyor.
Sizler de Behram Paşa Cami’ye gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

20-Anzele Suyu

Anzele Suyu Diyarbakır’ın önemli su kaynaklarından biridir. Anzele Suyu Dicle nehri’ne dökülür.
Anzele Suyu’nun asıl adı Ayn-ı Zelal’dir.  Berrak kaynak anlamına gelmektedir. Anzele Suyu şuan için küçük bir havuz görünümünde olsa da Sur içinde dolandırılması planı da bulunmakta.
Sizler de tarihi Anzele Suyu’na gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.
21-Ziya Gökalp Müzesi

Ziya Gökalp’ın doğmuş olduğu ev günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. 1808 senesinde yapılan evin görkemli bir mimari özelliği vardır. Haremlik ve Selamlık olarak iki bölümden oluşur.
Ziya Gökalp Müzesi’nde Ziya Gökalp’e ait eserler bulunmakta. Ziya Gökalp’e ait eserler dışında bölgeye ait etnografik eserler de sergilenmekte.
Ziya Gökalp Müzesi’ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

22-Gazi Köşkü

Gazi Köşkü, Seman Köşkü olarak da bilinmektedir. Gazi Köşkü 15.yy’da yapılmış olup Akkoyunlu mimarisinin tipik özelliğini taşır.
Mustafa Kemal  Kolordo Komutanı olarak Doğu cephesinde görev aldığı zaman Gazi Köşkü’nde kalmıştır.
Gazi Köşkü’nün etrafında bakımlı mesire alanları bulunmakta. Gazi Köşkü Diyarbakır Halkı için önemli dinleti mekanı olarak tercih edilmekte.
Sizler de Gazi Köşkü’ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

23-Diyarbakır Kalesi

Diyarbakır Kalesi iç kale ve onu koruyan dış kaleden meydana gelmekte. İç kale ilk yerleşim yeri olarak Diyarbakır’ın çekirdiğini oluşturmuştur.
Sizler de Diyarbakır Kalesi’ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

24-Keçi Burcu

Diyarbakır’ın en çok ziyaret edilen mekanlarından biridir Keçi Burcu. Keçi Burcu, kaya kütlesi üzerine inşa edilmiştir. İlk olarak tapınak olarak kullanılmıştır.
Keçi Burcu Diyarbakır’ın bakımlı ve ayakta kalan sağlam burçlarından biridir. Son zamanlarda güvenlik gerekçe gösterilerek oraya girişler kapatılmıştır. Giriş yapmak için yine de şansınızı deneyebilirsiniz. :)
Sizler de Keçi Burcu’na gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

Merkez Dışında Görülmesi Gereken Yerler

1-Ashab-e Kehf Mağarası

Kehf Mağarası Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bulunmakta. Kehf Mağarası’nın en önemli özelliği Kuranda geçiyor olmasıdır.
Kuranda  Keyf Mağarası ile ilgili ‘’Güneş doğduğu zaman mağaralarının sağ tarafını meylettiğini, battığı zamanda sol tarafa gittiğini görürdün.’’ biçiminde tasvir yer alır. Licede bulunan Keyf Mağarası da bu tasvire uymaktadır.
Sizler de Kehf Mağarası’na  gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

2-Malabadi Köprüsü

Malabadi Köprüsü’nün en önemli özelliği tek kemerli bir yapıdan oluşmasıdır. Malabadi Köprüsü Diyarbakır- Batman yolu üzerinde yer alır. Tarihsel geçmişi ise eskilere dayanır.
Malabadi Köprüsü’nün genişliği 7 metredir. Uzunluğu ise 150 metre... Taş köprüler içinde kemeri en uzun olan köprüdür. Ortasında kesik el figürü vardır. Bu el figürünün çeşitli hikayeleri anlatıla gelmekte.
Sizler de Malabadi Köprüsü’ne gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

3-Hz. Zülküf Makam Dağı

Hz. Zülküf Makam Dağı, Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunur. İlçeye yaklaşık 5 km uzaklıktadır.Makam dağından Ergani ilçesinin tamamı görülür.  Yaklaşık bin 500 metre yüksekliğe sahiptir.
Hz. Zülküf Makam Dağı’nın içerisinde yaklaşık 30 kişinin namaz kılabileceği bir mescit de bulunur. Ulaşımı kış mevsiminde zor olsa da diğer zamanlarda ziyaret edilmesi gereken önemli yerlerden biridir.
.
4-Bırkleyn Mağaraları

Bırkleyn Mağaraları Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yer almaktadır. Bırkleyn Mağaraları antik çağda ölülerin yer altı dünyasına girdikleri kapı olarak bilinir.
Bırkleyn Mağaraları bilim dünyası açısından da önemli bir yere sahiptir. Mağaranın büyüleyici bir atmosferi vardır.
Sizler de Bırkleyn Mağaraları’na gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

5-Aynkebir Şifalı Suyu

Aynkebir, Diyarbakır’ın Hani ilçesinde bulunur. Aynkebir suyunun en önemli özelliği hastalıkları tedavi edici özelliğinin bulunmasıdır.
Aynkebir suyunun sarılık hastalığına iyi geldiği biliniyor. Pek çok kişi buraya ziyarete gelip yıkanmaktadır.  Yıllık Ziyaretçi sayısı on binin üzerindedir.
Sizler de Aynkebir Şifalı Suyu’na gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.
6-Eğil

Diyarbakır’ın Eğil ilçesi köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. İlçenin kendine özgü doğa güzelliğini görmek gerçekten de muhteşem.

Eğil ilçesinde birçok türbe de bulunmakta.Eğil ilçesi ''Peygamberler Diyarı''  olarak bilinir. 
Sizler de Eğil ilçesine gitmek isterseniz buraya tıklayarak adresi haritada görebilirsiniz.

Diyarbakırda gezilmesi gereken yerler, mekanlar, diyarbakır gezi rehberi, diyarbakır kent rehberi, diyarbakırda en güzel mekanlar, diyarbakır seyahat rehberi, diyarbakırda görülmesi gereken mekanlar, diyarbakırın en güzel mekanı, diyarbakırda nereleri gezebilirim, diyarbakırda gezilecek yerler, diyarbakırın tarihi yerleri, diyarbakırı güzelleştiren yerler

Share with your friends

Notification
This is just an example, you can fill it later with your own note.
Done