İçimizdeki Şeytan Teması - Edebiyat Araştırmaları
Son Başlıklar
Loading...

28 Ağustos 2020 Cuma

İçimizdeki Şeytan Teması

İçimizdeki Şeytan Teması
İçimizdeki Şeytan romanı Sabahattin Ali’nin eseridir. Sabahattin Ali bu romanında 2.Dünya savaşı öncesi aydınların durumunu konu alır. Daha önce yazmış olduğumuz İçimizdeki Şeytan Romanının Konusu içeriğimize bakarak roman konusu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda İçimizdeki Şeytan romanında öne çıkan temalar üzerinde biraz duracağız.
İçimizdeki Şeytan romanında yer alan başlıca temalar; aşk, yalnızlık, kaçış, tabiat, sosyal adaletsizlik ve yozlaşmadır.
Aşk Teması
İçimizdeki Şeytan romanında Ömer-Macide ve Bedri-Macide ilişkisi aynı simetrinin parçaları olarak verilir. ilk planda vaka zamanına ait Ömer-Macide ilişkisinde; "yıldırım aşkı" motifi hakimdir. Tesadüflerin de yardımıyla bu aşk gelişir ve yine yıldırım hızıyla "resmi olmayan" bir evliliğe dönüşür.


İçimizdeki Şeytan romanının karakterlerinden Ömer’in "ilk görüşte âşık oldum, yanıyorum..." (ÎŞ.,s.l7) dediği aşkı; evliliği de dahil, üç ay kadar ancak sürer. Zira Ömer, ne istediğini bilmeyen, hayatta insanların gerçekten yapabileceği tek şeyin "ölmek" olduğuna inanan bohem bir tiptir. Macide ile aralarnıda, temelin değerler üzerine oturtamadıkları bir aşk vardır ve bu aşk; tutarlı olmaktan çok, duygusal karakterlidir. Macide Ömer’i "yakınlığı ile beni memnun eden, bana saadet veren ilk insan" (ÎŞ..S.134) olarak görür.
Yalnızlık Teması
İçimizdeki Şeytan romanının kadın kahramanı Macide çevresinden ayrı bir insandır. Yakınları, akrabaları ve okul arkadaşlarıyla fazla bir yakınlık kuramaz. Yazar, Macidenin okuldaki yalnızlığını ve herkes gibi olamayışını özellikle belirtir.
İçimizdeki Şeytan romanının Yusuf ve Macide karakterleri, ailelerinin ilgilerinden uzak kalmış ve bu ilgiyi içinde yaşadıkları toplumdan da bulamamış insanlardır. Fakat romanda, topluma karşı biraz da tavır alma niteliği taşıyan bu yalnızlığın "sevgisizlik ’ten kaynaklandığı açıkça belirtilmez. Ancak biz kahramanların hayatlarını bir bütün olarak dikkate aldığımızda bu yargıya varabiliyoruz.
Kaçış Teması
İçimizdeki Şeytan romanının  Ömer'i toplumdan kaçarak kendi iç dünyalarına sığınan pasif, bedbin ve melankolik bir tiptir. . Ömer, her ne kadar madden kendini çevreden soyutlayamamış ise de, manen bir kaçış ihtiyacı duyar ve bunun zaruretinden bahseder. Ömer'deki bu kaçış fikri ve toplumdan nefret etme fobisi; onu hayata bağlayacak değerlerinin altüst olmasından ve dolayısıyla insanlara duyduğu güveni yitirmesinden kaynaklanır.
Tabiat Teması
İçimizdeki Şeytan romanının kahramanı Ömer , tabiatla  bir bütünlük içine giremediği için ümitsiz, çekingen ve karamsardır. O, on bin, yirmi bin sene önceki insanın, büyük bir safiyetle tabiatia saklı duran ruhu bugünden daha iyi kavradığına inanır. Bugünkü insanın mutsuzluğu işte bu "tabiattan uzaklaşma" ve dolayısı ile onun ruhunu kavrayamama probleminden kaynaklandığına inanır.
Sosyal Adaletsizlik Teması
içimizdeki Şeytan romanında, sosyal bünyede görülen aksamalar ve rahatsızlıklara, aydın yozlaşmasının sebep olduğu üzerinde durulur ve sosyal adaletsizliğe genelde toplum hayatının sebep olduğu tezi savunulur; "Birbirinden bir şey anlamayan insanlar"ın, kör bir yarış içinde kendi tükenişlerini hazırlaması esnasında güçsüzler ve safdiller ezilir. Mesela Ömer, çalıştığı iş yerinde müdür olan akrabası sayesinde günlerce bazan haftalarca işe uğramadığı olur ve kimse ona bir şey diyemez.
Yozlaşma Teması
içimizdeki Şeytan romanında yozlaşma, bir yaşama biçiminin, soylu olandan adî ve soysuz olana; tabiî olandan yapmacık ve iğreti olana dönüşmesi şeklinde görülür. Bu tür yozlaşmada asıl problem; toplumu yaşatan ve insanı yücelten değerlerin unutulması veya tamamen ortadan kaybolmasından kaynaklanır.
İçimizdeki Şeytan romanında yozlaşma ve dejenarasyon hadisesinin, esasen yarı aydın kesimde yaşandığına işaret edilir. Meselâ; devrin meşhur bir şairi olarak takdim edilen Emin Kamil;
“(Şair Emin Kamil) İş güç sahibi olmayan bir mirasyedi idi. (.) Başka işi olmadığı için Budizme merak sarmış, saçlarını kökünden kestirip çiftlikte yalınayak dolaşarak At imana ya ulaşmak istemiş, sonra (.) vaz geçerek (..) Çinli Laose'nin hayranı olmuştu.. * (İçimizdeki Şeytan, s. 3 7)
Emin Kamil’in bu türlü şuursuz bir özentiye dayanan arayışı, onu komik bir zavallı durumuna düşürür.
İçimizdeki Şeytan romanında Emin Kamil’in diğer arkadaşları Nihat, Prof. Hikmet, yazar ismet Şerif ve hatta romanın birinci derecedeki kahramanı Ömer bile yozlaşmış, dejenere olmuş değerleri temsil eden kişilerdir.
Sonuç olarak; İçimizdeki Şeytan romanında birden fazla tema bulunur.  Romanda ön planda kalan temaları inceledik. Bu içerik hakkında görüş ve önerilerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.


İçimizdeki Şeytan Romanının Teması Nedir, İçimizdeki Şeytan Romanı Tema İncelemesi, İçimizdeki Şeytan Romanında Hangi Temalar Bulunur, İçimizdeki Şeytan ve Tema

Share with your friends

Add your opinion
Disqus comments
Notification
This is just an example, you can fill it later with your own note.
Done