Kart Karakter Nedir - Edebiyat Araştırmaları
Son Başlıklar
Loading...

27 Ağustos 2020 Perşembe

Kart Karakter Nedir

Kart Karakter Nedir, Romanda Kart Karakter, Edebiyat, Kart Karakter Ne Demek
Kart karakterler romanda tek bir özelliğin sembolü durumundadırlar. Her şeye rağmen tabiatlarındaki esas nitelikleri muhafaza ederler ve değişmezler. Bu tür roman kahramanları, yalınkat bir kişiliğe sahiptirler ve daha çok 'hedef obje ye varmayı engelleyen karşı güç grubunda yer alırlar. Onların değişmemesi, hem yazar için hem de okuyucu için büyük kolaylıklar sağlar.
Yazarın sürekli el altında tuttuğu kart karakterlerin moral ve fizikî tanımları en çok bir defa yapılır ve romanda, temsil ettikleri duygu değerleri sözkonusu olunca hemen devreye sokularak okuyucu zihnindeki hazır imajın harekete geçmesi sağlanır.

Kart karakterler değişime ve dönüşüme açık olmayan, sabit karakterlerdir. Öykü boyunca herhangi bir değişim ve dönüşüme uğramadıkları için kart karakter olarak isimlendirilirler. Öykü başkişileri çoğu zaman bu karakterler nedeniyle yalnızlığa ve yabancılaşmaya itilir. Toplumun değişmez normlarının en katı uygulayıcısıdırlar.
Kart karakterler çoğu zaman başkişiyle göbek bağlarını koparmışlardır. Başkişinin bireyselleşme sürecindeki sancılarından ve buhranlarından habersizdirler. Her yönleriyle sıradan bir özellik arz ederler.
Kart karakterlerin köksüz olmaları sıradanlıklarındaki en büyük nedendir. Otorite ve ortama koşulsuz bağlılıkları, onları kendi gerçekleriyle yüzleşmelerinden yoksun bırakır. Derinlikten mahrum olmaları olayları kendi ölçütlerine göre yargılamalarını kolaylaştırır.
Kart karakterler daha çok kendinin dışında kalan değerlerin temsilcisi olduklarından bir tip olma özelliği gösterirler. Toplumun ve zamanın belirlediği kişiler olmaları bakımından olay örgüsü içinde çatışmayı canlı tutarak vaka zincirinin düğümlenmesi için birinci derecedeki kahramanla temsil edilen tematik gücün karşısında daha çok bir hasım/düşman hüviyetine bürünür.

Share with your friends

Add your opinion
Disqus comments
Notification
This is just an example, you can fill it later with your own note.
Done