Martin Eden Romanı Özeti - Edebiyat Araştırmaları
Son Başlıklar
Loading...

1 Eylül 2020 Salı

Martin Eden Romanı Özeti


Martin Eden Romanı Mekân

Roman San Francisco- Amerika’da geçmektedir.

Martin Eden Romanı  Zaman

1900’lü yıllardır. Sosyalist ve cumhuriyetçi kavgalarının, sınıf farklılıklarının olduğu bir dönemdir.

 Martin Eden Romanı Bakış Açısı

Yazar kendi hayatını ve kendi dönemini üçüncü kişi ağzıyla anlatmaktadır.

Martin Eden Romanı Temalar


İyi Her Zaman Ortaya Çıkar: Martin Eden çok çalışıp nihayetinde eserlerini editörlere kabul ettirebilir ve hak ettiği ilgi ve başarıyı kazanır. Çalışan ve yeteri kadar iyi olan, sonunda hak ettiği başarıyı kazanacaktır.

Ekonomik Durumlara Göre Sınıf Farkları: Martin Eden yoksul bir gençtir ve zengin bir ailenin eğitimli, güzel kızı olan Ruth’a âşık olur. Karşılıklı olarak birbirlerini sevmelerine rağmen bir araya gelemezler. Bunun nedeni de Martin’in başka bir sosyal sınıfa ait olmasıdır. Martin’in yoksul olduğu dönemlerde ilişkilerine karşı çıkan aile, Martin zengin olduğunda onların bir araya gelmesi için gayret sarf eder.

İnsan Kendi Kendini Eğitebilir: Roman boyunca asıl işlenen temalardan biridir. Martin cahil ve kaba bir gençtir fakat kendisindeki eksikliği fark edince çok çalışarak eğitim seviyesini, davranışlarını bütünüyle değiştirmiştir. Ruth’lara ilk gittiğinde her şeye hayranlık duyarak bakıp, kaba hareketler sergileyen Martin, Ruth’a âşık olduktan sonra inanılmaz yoğun bir çaba ile kendini yetiştirmiş v sonunda gıpta ettiği o insanlardan çok daha üstün bir hale gelerek onların kendisine saygı duymasını sağlamış ve bu insanların hayranlığını kazanmıştır.

Martin Eden Romanı Karakterler


Martin Eden: Romanın ana kahramanıdır. Martin sevgiyi arayan, eleştiriye açık, kendini geliştirmek isteyen, hisli bir kişiliktir. Yazar, Martin Eden’da kendisini anlatmıştır. Eğitimsiz bir denizci olan Martin, zengin bir ailenin eğitimli kızına âşık olunca kendi kendini eğitir ve yazar olarak hayatını kazanır. Martin, bedenini aşırı derecede zorlayarak çok çalışmış ve sonunda istediği başarıyı           elde etmiş olmasına rağmen hayatı, beklentileri doğrultusunda değişmemiştir.
Ruth: Martin’in sevdiği kızdır. Zengin bir ailenin kızı olan Ruth, Martin’in kendini olumlu yönde geliştirmesine vesile olur fakat ailesinin etkisinde kalan Ruth’un Martin ile arası açılır. Ruth zarif, saf ama hırslı bir genç kızdır.
Brissenden: Zengin bir sosyalisttir. Enteresan ve gizemlidir. Martin’in yakın arkadaşıdır ve Martin için önemli bir kişidir.

Martin Eden Romanı Olay Örgüsü


Günlerini gemiler ve meyhanelerde geçiren Martin Eden, çok sık karıştığı çete kavgalarından birinde Arthur adlı zengin birinin hayatını kurtarır. Arthur bu iyilik karşısında Martin’i evlerine yemeğe çağırır ve burada Martin, Arthur'un Ruth adındaki edebiyat öğrencisi kız kardeşi ile tanışır. İlk tanışmalarında Martin yıllardır aradığı aşkın karşısında olduğuna inanır. Bu genç, kültürlü ve güzel kadını etkileyebilme yolunun bilgi, kültür ve sanattan geçtiğine karar verir. O anda büyük bir azimle çalışıp yazar olmaya karar verir ve kim bilir belki o zaman Ruth ile evlenebilecektir.

Romanda bir gemi işçisinin yediklerinden, akşam uykusundan, sosyal çevresinden ve en önemlisi içkisinden feragat ederek, sonu bilinmeyen bir maceraya atılması anlatılmaktadır. Jack London, Martin Eden’da kendi yaşam hikâyesinden kesitlere oldukça sık yer vermiştir. Ruth'a olan saf aşkını, sosyal olarak yabancı bulunduğu bir çevreye ve kendisini yoksulluğundan dolayı aşağılayan insanlara kabul ettirmeye çalışır. Ruth, onun edebiyata olan tutkusunu, çalışma azmini ve yeteneklerini bilmesine rağmen, ona inanmayıp, sürekli düzenli ve normal bir iş bulmasını önerir. Martin ilk başlarda, zenginliklerinin ve bilgilerinin başını döndürdüğü bu insanlara, sonradan, kendisini geliştirdikçe kuşku ile bakmaya ve aslında söylediklerinin, hayat anlayışlarının nasıl da çiğ ve özümsenmemiş olduğunu anlar. Herkes aslında olmadığı insanı oynamakta ve bilmediğini biliyor gibi görünmektedir. Gerçekte hiç kimsenin parasını ve mevcudunu korumak dışında bir idealinin olmadığını görür. Bu açıdan eskiden sanatın ve kültürün kaynağı gibi duran bu insanlar şimdi gözüne birer asalak gibi görünmekte ve onca imkânlarına, okullara, kitaplara, üniversitelere rağmen nasıl bu kadar cahil kaldıklarına şaşırmaktadır. Çevresi edebiyatı bilmeden diploma almış edebiyatçılarla, geometri bilmeyen mühendislerle, ekonomi bilmeyen siyasetçiler, biyoloji bilmeyen din adamları ile doludur. İşin garibi herkes aslında hiç haberdar olmadığı ve anlamadığı fikirler üzerinde tartışmakta, şuradan buradan duydukları klişeleri kullanmakta ve neredeyse bir moda halinde düşünmektedir. Martin doğal yeteneği ve hayatın içinde geliştirdiği algılama üstünlüğü sayesinde gerçek bilgiyi ayırt etmesini ve doğal seçkiyle evrimleştirdiği düşünce gücünü bu boş insanlara karşı kullanmayı öğrenir.

Bu süre zarfında gemi işçiliğini bırakarak yazarlıkla geçinmeyi dener. Yazdığı ve yeterince güzel olduğunu düşündüğü birçok eseri, yayımlanmadan geri gelir. Bu dönemlerde çok güç anlar yaşamış, aç kalmış, meteliğe muhtaç hallere düşmüştür. Martin tıpkı aydın geçinenler gibi edebiyattan hınçlarını almaya çalıştıklarına inandığı bir editör ve yayıncı tabakasının varlığını keşfeder. Bu insanlar adeta yerleşik yazar sınıfının değişmesi ve başka yazarların çıkmasına engel olmaktadır. Kendince bunun en büyük sebebini, bir zamanlar bütün bu editör ve yayıncıların yazar olmayı denemiş ve beceriksizlikleri ya da yeteneksizlikleri yüzünden başarılı olamayışlarına bağlar: Onların kompleks sahibi insanlar haline dönüşmüş olduklarını düşünmektedir. Yazılarını yayınlayan bir kaç yayınevi ya da dergi ona parasını göndermez. Martin'in hayatındaki zorluklar ve parasızlık yetmezmiş gibi bunlara bir de, inanmadığı halde kendisini, sosyalistmiş gibi gösteren basın eklenir.


En sonunda kendisini kabul ettiren Martin Eden, artık onların arasında olmaktan memnun olmaz ve çevresinden kendisini soyutlar hatta bir zamanlar çok sevdiği Ruth’u bile reddeder. Tek başına çıktığı bir gemi seyahatinde kendini Okyanusun sularına bırakarak intihar eder.

Share with your friends

Add your opinion
Disqus comments
Notification
This is just an example, you can fill it later with your own note.
Done