Beyaz Diş – Özet - Edebiyat Araştırmaları
Son Başlıklar
Loading...

2 Eylül 2020 Çarşamba

Beyaz Diş – Özet


Beyaz Diş Jack London’ın romanıdır. Romanın kısa özeti aşağıda verilmiştir.

Beyaz Diş Romanında Mekân


Beyaz Diş romanı kuzey-batı Kanada’da geçmektedir.

Beyaz Diş Romanında Zaman


Beyaz Diş romanındaki zaman; Amerika’da altın arayıcılığının yoğun olduğu dönemlerdir.

Bakış Açısı


Beyaz Diş romanı üçüncü bir kişi tarafından, olayları yukarıdan gören birinin bakış açısı ile anlatılır.

Beyaz Diş Romanında Tema


Beyaz Diş romanında yer alan temalar; doğacılık, koşullara uyum sağlayan hayatta kalır ve romantizm’dir.

Doğacılık: Roman boyunca London doğacılığı ana tema olarak kullanmıştır. Romanda bu yaklaşım insan ve diğer yaratıkların, kendi kalıtsal özelliklerinin ve çevrelerinin kurbanı olması şeklinde karşımıza çıkar. Örneğin Güzel Smith, çirkin ve kötü olmasından dolayı suçlanamaz çünkü bu onun yaradılışıdır. Aynı şekilde Beyaz Diş kalıtsal ve çevresel etkilerden dolayı hırçındır.

Koşullara Uyum Sağlayan Hayatta Kalır: Jack London, kitaplarında sıkça ‘Doğal Seçki’ye yer vermiştir. Doğal Seçki’de türün sadece en güçlü, en çabuk uyum sağlayan ve en çarpıcı olan üyesinin hayatta kaldığı anlatılmaktadır. Bu tema Beyaz Diş’te de işlenmiştir. Beyaz Diş, roman boyunca koşullara uyum sağlamıştır. Gereğinde efendisine itaat etmiş, gereğinde diğer köpeklerle kavga etmiş ve diğerlerinden daha güçlü olduğu için galip gelerek her zaman hayatta kalan olabilmiştir. Ve en sonda da yine aile yaşantısına uyum sağlayarak hayatta kalmış, aile içinde bir yer edinebilmiştir.

Romantizm: Beşinci bölümde sevginin nasıl doğal içgüdüleri ve davranışları uysallaştırabileceği anlatılır. Beyaz Diş ile Weedon Scott arasındaki ilişki geliştikçe Beyaz Diş efendisine duyduğu sevgiden dolayı uysallaşıp, evcilleşir. Başta oldukça vahşi olarak tanıdığımız Beyaz Diş, romanın son bölümünde çocukların üstüne çıkmasına izin veren ve tavukları rahat bırakan bir köpek olarak karşımıza çıkar.

Beyaz Diş -  Karakterler


Beyaz Diş romanında belirgin karakterler; Beyaz Diş, Henry, Bill, Kiche, Tek Göz, Gri Beaver,  Lip-lip, Güzel Smith, Weeden- Scott, Collie, Yargıç Scot ve Jim Hall isimleridir.

Beyaz Diş: Kitabın ana karakteri olan köpektir. Beyaz Diş’in annesi yarı kurt yarı köpektir. Beyaz Diş, vahşi yaşamda doğar fakat annesi ile birlikte kızıl derililerin kampında yaşamaya başlayınca, köpek özellikleri daha ağır basar. Beyaz Diş oldukça güçlü ve çevik bir köpektir, insanlar ve diğer köpekler tarafından zalim ve katı tavırlara maruz kalınca gücünü ve çevikliğini olumsuz yönde kullanır ve hırçın bir köpek olur. Beyaz Diş değişme gösteren bir karakterdir ve romanın sonunda sevecen bir karaktere dönüşür.

Henry: Sadece ilk bölümde geçen bir karakterdir. İki kızak sürücüsünden birisidir. Şansı sayesinde hayatta kalmıştır.

Bill: Diğer kızak sürücüsüdür. Henry’den daha huysuzdur ve kurtlar tarafından yenerek ölmüştür.

Kiche: Beyaz Diş’in annesidir. Dişi kurt olarak da bilinir. Kıtlık sırasında Kızılderili kampından kaçmış bir yarı köpek, yarı kurttur.

Tek Göz: Beyaz Diş’in babasıdır. Tam bir kurttur.

Gri Beaver: Beyaz Diş’in ilk sahibidir. Çok sert bir adam olmasına rağmen Beyaz Diş ona sadakatle bağlıdır. Alkol bağımlısı olduktan sonra Beyaz Diş’i satar.

Lip-lip: Beyaz Diş ile Kızılderili kampında olan köpeklerden birisidir. Beyaz Diş ile devamlı kavga halindedir ve diğer köpekleri de Beyaz Diş’e karşı kışkırtır.

Güzel Smith: Hem fiziksel özellikleri, hem de ahlaki yapısı itibarıyla çirkin bir adamdır. Beyaz Diş’i kavga ettiren de Güzel Smith’dir.

Weeden- Scott: Beyaz Diş’in sevdiği efendisidir. Beyaz Diş’i kavgadan, Bulldog’tan kurtaran kişidir. Zamanla Beyaz Diş’in sevgisini ve güvenini kazanmıştır.

Collie: Çoban köpeğidir ve Beyaz Diş’e güvenmez ama daha sonra çift olurlar.

Yargıç Scot: Weedon Scot’ın babasıdır. Beyaz Diş’e geldiği günden beri ön yargı ile yaklaşmıştır ta ki Jim Hall’u yakalayıp, kendi hayatını kurtarana kadar.

Jim Hall: Hapishaneden kaçan bir suçludur. Yargıç Scot tarafından suçlu bulunup hapse atılmıştır ve Yargıç Scot’tan öcünü almak için gizlice eve girdiğinde Beyaz Diş tarafından saldırıya uğrar.

Beyaz Diş - Olay Örgüsü


Beyaz Diş romanındaki olay örgüsü kısaca şöyledir:

İki adam kuzeyde vahşi doğada ilerlemeye çalışırken yavaş yavaş köpeklerinin sayısı eksilmeye başlar. Köpekler dişi bir kurt tarafından kandırılıp kurt sürüsü tarafından yenmiştir. Köpeklerden ve kızakçılardan geriye sadece Henry ve iki köpek kalır. Kendilerini ateşten bir halka içine alarak diğer kurtlardan kendilerini başka bir kafile gelene kadar korumayı başararak hayatta kalmışlardır. Kurt sürüsü kıtlık çekmektedir ve bu yüzden sürü gruplara ayrılır. Dişi kurt bu sırada kendine bir eş bulur ve yavruları olur. Fakat yavrukurtlardan sadece bir tanesi hayatta kalır ve bu hayatta kalan yavru oldukça güçlü ve gözü pektir.


Dişi kurtta aslında yarı köpek kanı vardır ve daha önce Kızılderililerle birlikte yaşamış, kıtlık sırasında Kızılderili kampını terk etmiştir. Dişi kurt Kızılderili kampına yaklaşır ve eski sahibi tarafından tekrar yakalanır. Bu sırada beraberinde yavrusu da olduğu için yavru da yakalanır. Kısa bir süre sonra Dişi Kurt, başka bir kızılderiliye satılır ama yavrukurt Gri Beaver’da kalır. Böylece yavrukurt ile anne kurt ayrılmış olur. Yalnız kalan yavrukurt kamptaki diğer köpekler tarafından devamlı hırpalanır ve rahatsız edilir özellikle de Lip-lip adındaki bir köpek tarafından. Beyaz Diş yenile yenile zamanla yenmeyi öğrenir ve güçlü, hırçın bir köpek olur. Sahibi Gri Beaver, Yukon ırmağına gittiğinde viskiye alışır ve içki alabilmek için Beyaz Diş’i Güzel Smith’e satar. Güzel Smith, Beyaz Diş’i köpeklerle kavga ettirerek para kazanır. Ancak Bulldog ile yaptığı dövüşte Beyaz Diş ciddi yaralar alır ve yenilmek üzereyken Scott adlı bir adam tarafından kurtarılır. Scott, Beyaz Diş’e iyi davranır ve Beyaz Diş Scott’dan sevgiyi ve güveni öğrenir. Scott daha sonra Beyaz Diş’i California’ya götürür. Beyaz Diş burada aile içinde yaşamayı öğrenir ve bir akşam hapishaneden kaçmış bir suçludan Scott’ın babasını korur ve aile içinde daha fazla saygı görmeye başlar. Bundan böyle Beyaz Diş efendisinin sevgili köpeği olarak mutlu bir hayat sürer.

Share with your friends

Notification
This is just an example, you can fill it later with your own note.
Done